Isnin, 16 Mei 2016

Musim anak-anak baharu

Alhamdulillah. Walaupun kali ni tidak banyak hasilnya berbanding musim sebelum ini. Anak-anak tetasan bulan Februari dalam 30 ekor lebih juga lah. Anak awal bulan Mei nih stakat ni 12 ekor sahaja. Target dalam 20 ekor jer kali ni.
Mungkin faktor cuaca yang terlalu panas menyebabkan telur rosak. Apepun, dah mungkin ini rezeki yang sudah ditulis.



Induk Putih + Mas Kelabu = 4 ekor 
anak-anak dah nampak kelabunya... LAKU he3
Induk ni "chasis" lari, tapi bertelur dan ngeram TIP TOP.
anak-anaknya sebelum nih terjual sebelum cecah remaja.


Mas Idayu  + Mas Kelabu = 3 ekor
Anak sulung. Harap hidup semua lah. 

nampak sihat he3...

Mula ngeram 23/04, menetas 13/05 

Induk Susu + Hanuman = 5 ekor 
nampak anak lebih kepada warna milo @ umbuk nyior
Sebelum ni bawa anak 9 ekor. Induk tua dari Kuching.

Selasa, 10 Mei 2016

Musim "MENANTI"


Alhamdulillah, nampok ada perkembangan positif. tunggu sehari duo lagi buleh tengok la anak si Puteh nih.
Nih anak tret ketiga... anak hok mulo2 dah masuk remaja doh loni. Hok tino pun nmpok mcm nk ko bapak doh. Anok pertama 7 ekor, abis licin jual... he3... Anak tret kedua 3 ekor yah. Tinggal Sekor untuk mainan alik pete... lonim tunggu kehadiran anak kitaran ketiga pulak.
Asal telurnya 9 biji, tapi hanya 5 biji yang ada benih.
Kalau tetas 5 ekor pun syukur dah. Kali nih try cross dengan SG Putra ekor kelabu pula. Harap anak2 lebih bervariasi dari segi warna dan gaya.

 Catatan tuh penting he3...

T


Tempat bertelur diubahsuai mengikut tempat ayam bertelur.
Induk nih suka bertelur di tempat luas. Macam2 perangai!

Selasa, 3 Mei 2016

Jemur-jemur

Bila mendung 3-4 hari... kemudian oghe tuo kata "pecah panas"
Maka, bolehla jemur anak2  ayam kejap he3.






PUTEH... legasi BUMIKO

Si Puteh...
Hasil penjantan light orange dari reban Sri Muara Kuching [SG cross] + Induk rinting dari reban bro Jon Miri.
Asalnya 3 beradik. Sekor hilang manakala sekor lagi . Maka tinggallah si PUTEH shj.
Daripada awal tahun 2015 sehingga sekarang. "Beliau"la sebagai pembaka utama.

Kembali aktif

Salam semua.
Alhamdulillah, setelah sekian lama menyepi kejap di dunia blog nih, akhirnya terbuka jgak hati nak akftif semula. He3.
Buat peminat2 ayam sabung, Che Ki "berehat" kejap... fokus kepada kerja hakiki. Hanya bleh aktof pda musim cuti sekolah shj. Alhamdulillah, sambutan masih menggalakkan dan lebih rmai player2 & breeder baru yg muncul. Maka makin meriah la he3.
Boring2 nih saje je nak share pic serama... he3... kembali aktif berserama plak kat Bumi Kenyalang nih.

                 
Sebahagian induk yang ada di Taman Bumiko
Buat masa nih majoriti sedang mengeram.
Harap ada pattern baru yg kluar nanti





Ahad, 8 Jun 2014

ANAK2 TINA...


Salam semua...
anak aym nak masuk dara...
sebulan dua lagi BERTELUR laaaa.. hehehe
yang lain xsmpat nk SNAP... 

berminat boleh contact CHE KI
013-4021339
Area SK SULTAN IBRAHIM 4 , PASIR MAS, KELANTAN.
PENGHANTARAN SEMENANJUNG MALAYSIA.

KOKO (pama + surat + thai local)
RM 99









KUNING ( RATU SURAT + LENGSUAN)
RM 99








SITAM ( PAMA + THAI LOCAL) 
RM 70



ARA MUDA batang kaki


Salam semua...
ARA MUDA untuk dilepaskan...
#berat dalam 3 kg... boleh UP lagi...
#ayam main kepala, pukul muka dan halkum.
#baru melawan..
#body kasar dan tinggi...
hargo CUTI SKOLOH.... RM 170


berminat boleh contact CHE KI

013-4021339
Area SK SULTAN IBRAHIM 4 , PASIR MAS, KELANTAN.

PENGHANTARAN SEMENANJUNG MALAYSIA.






Sa